piątek, 2 lutego 2018

Autyzm,a dieta.

Na całym świecie przybywa dzieci z problemem autyzmu
Do niedawna, choroba ta była rzadko spotykana, a jej leczenie ograniczało się 
jedynie do terapii farmakologicznej oraz behawioralnej. Dzisiaj coraz częściej 
słychać o nowych doniesieniach, na temat roli diety w leczeniu tego zaburzenia. 
Okazało się, że autyzm, to nie tylko problemem medyczny, ale również żywieniowy.

Zdrowa dieta nie wystarczy

Często słyszymy, że wystarczy się zdrowo odżywiać - mieć dobrze 
 zbilansowaną dietę oraz spożywać dużo warzyw i owoców by żyć w pełni zdrowia. 
Niestety czasami zdrowa dieta nie wystarczy. Zapominamy, że zjedzenie pokarmu 
to nie koniec, ale dopiero początek. Nie wszyscy jednakowo trawimy 
oraz przyswajamy te same pokarmy. Okazuje się, że niektóre z nich mogą być 
dla nas bardzo toksyczne, ponieważ na jakimś etapie są nieprawidłowo strawione
 lub nieprzyswojone przez nasz organizm.
Warto również wspomnieć, że dzieci z autyzmem
od małego mają poważne problemy gastryczne,
w tym częste stany zapalne w jelitach, 
co dodatkowo negatywnie wpływa na proces trawienia 
oraz wchłaniania substancji pokarmowych.

Co wyeliminować z diety?

Najbardziej spektakularny efekt w terapii autyzmu daje  
zastosowanie diety eliminacyjnej 
- głownie bezmlecznej oraz bezglutenowej. Znaczną poprawę obserwuje się
 równieżprzy wyeliminowaniu cukru oraz sztucznych dodatków do żywności. 
W wielu przypadkach już po trzech miesiącach po wprowadzeniu diety eliminacyjnej, 
następują korzystne zmiany w zachowaniu dziecka.
Zmniejszają się problemy ze snem, pojawia się kontakt wzrokowy 
oraz poprawia się koncentracja.
 Eliminacja tych produktów z diety, powinna odbywać się pod okiem
 lekarza lub dietetyka, by nie doszło do braków pokarmowych
 i zaburzenia wzrostu oraz rozwoju dziecka. 
Wśród osób z rozpoznanymi zaburzeniami ze spektrum autyzmu obserwuje się 
dużo schorzeń alergicznych, zaburzenia apetytu, zaburzenia flory bakteryjnej 
 i rytmu wypróżnień. Często dzieci z ASD narzucają sobie również monodietę
 prowadzącą do licznych niedoborów.
 Ich ulubioną grupą pokarmów są zazwyczaj 
produkty mleczne oraz chleb, które z kolei niejednokrotnie 
bywają przyczyną alergii pokarmowej.  
Część reakcji na pokarm wynika z istniejących 
u nich niedoborów enzymatycznych.  

Pacjenci z tego typu dolegliwościami mogą doświadczać: 
*zmęczenia
*zaburzeń snu
*osłabienia siły mięśniowej, bóli mięśni i stawów
*nawracających migren
*zaburzeń koncentracji
*drażliwości
 *częstych zakażeń bakteryjnych,wirusowych, grzybiczych i pasożytniczych

Dobór odpowiedniej diety ma więc kluczowe właściwości terapeutyczne, 
gdy dziecko z ASD cierpi z powodu dolegliwości pokarmowych.  
Przed wprowadzeniem zmian żywieniowych należy jednak pamiętać 
o niezbędnej diagnostyce - konsultacji z gastroenterologiem i dietetykiem 
oraz wykonaniu niezbędnych badań, które pomogą zobrazować wyjściowy 
stan odżywienia dziecka.  Ustala się, czy może on mieć ono celiakię, 
nietolerancję glutenu lub alergie pokarmowe. 
Wskazane są również badania w kierunku obecności pasożytów, 
grzybów Candida, metali ciężkich oraz Helicobacter pylori 
Dzięki właściwie postawionej diagnozie
 i zastosowaniu indywidualnego planu żywieniowego dzieci z ASD 
szybko odczuwają wyraźną poprawę samopoczucia, a co za tym idzie
 - mają również lepszy kontakt z rodzicami i otoczeniem. 

Warto zacząć od wprowadzenia małych zmian, a w rezultacie dostosować się 
do planu dietetycznego, który rodzice powinni opracować wraz z dietetykiem.

Lęk przed zmianami i przyzwyczajenie do określonych zwyczajów 
może spowodować ogromne problemy ze zmianą zwyczajów żywieniowych dziecka. 
Czasami, by ich dokonać należy przestawić żywieniowo całą rodzinę na jakiś czas 
– dziecko z ASD, jak każdy człowiek, w pewnym stopniu będzie uczyć się
 przez obserwację. Chcąc zmienić sposób jego odżywiania, 
rodzice muszą mieć świadomość konieczności kontrolowania 
wszystkich spożywanych przez nie posiłków. 
Ważne jest także, by uświadomili sobie, 
jak dużą pracę będą musieli wykonać, aby zauważyć efekty.
 

Zmiana diety - od czego zacząć?

Należy pamiętać, że wybór odpowiedniej diety 
powinien być zawsze skonsultowany ze specjalistą. 
 Rodzice niejednokrotnie próbują wszelkich sposobów mających sprawić, 
aby ich pociecha poczuła się lepiej - 
wprowadzają i eliminują coraz to inne produkty,
 co może negatywnie odbić się na zdrowiu dziecka, 
np. prowadząc do poważnych niedoborów żywieniowych.
Zanim rodzice potwierdzą wybór właściwej diety z dietetykiem
mogą rozpocząć wprowadzanie pozytywnych nawyków żywieniowych,
 które przygotują organizm dziecka do zmian, ale także będą dobre dla całej rodziny. 
Należy szczególnie dbać o różnorodność posiłków i wprowadzać do diety świeże,
 sezonowe produkty, w tym własnoręcznie wyciskane soki i przetwory. 
Warto, by rodzina spożywała wspólnie posiłki 
– najlepiej aby były to te same produkty.
 Nie należy zapominać o obserwacji dziecka, by mieć większą świadomość, 
które posiłki mu szkodzą, a po których czuje się bardzo dobrze. 
Rodzice muszą też zwrócić uwagę na szybkie 
wyeliminowanie złych nawyków żywieniowych. 
Już dziś można zmieniać dietę dziecka na lepszą poprzez unikanie podawania wysokosłodzonych soków i serków jako zamienników posiłku. 
Ważne jest także, by zwalczać nudę w żywieniu – prowadzi ona do braku chęci 
eksperymentowania i próbowania nowych produktów. 
 Rodzice powinni zwracać większą uwagę na potrzeby dziecka, 
zaprzestać zmuszania do jedzenia i celebrować wspólne spożywanie posiłków.

Zaburzenia gastrologiczne stwierdzono u znacznej liczby dzieci z autyzmem.
 Aktywacja immunologicznej odpowiedzi w śluzówce i odmienności mikroflory jelit 
bardzo często obserwowane są u dzieci z ASD. Zwykle ma to związek 
ze zwiększoną drażliwością, napadami złości, zachowaniem agresywnym,
 zaburzeniami snu. Co więcej, poprawa flory bakteryjnej 
krótkoterminowymi terapiami antybiotykowymi może doprowadzić
 do czasowej poprawy w zakresie objawów behawioralnych 
u dużej ilości dzieci z ASD. Probiotyki mają wpływ na mikroflorę 
i funkcję bariery jelitowej oraz zmieniają odpowiedzi śluzówki. 
Podanie probiotyków w celu wywołania zmian mikroflory może być użyteczną 
metodą terapii w celu odrestaurowania 
normalnej flory jelitowej, zmniejszenia stanu zapalnego, 
odbudowania bariery śluzówki i potencjalnego zmniejszenia 
objawów behawioralnych u licznych dzieci z ASD. 


Znalezione obrazy dla zapytania dieta autyzm książka     Autyzm jako zaburzenie metabolizmu    Znalezione obrazy dla zapytania głodujące mózgi
źródło:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz